onsdag 1 oktober 2014

Fika med äppelkaka och vaniljsås

Idag har vi haft besök av min nyvunna väninna och hennas äldsta dotter. Till fika hade jag bakat en enkel äpplekaka och lite vaniljsås till det. 
Vi var hos min svägerska i helgen och fick med två papperskassar med äpplen så nu blir det till att laga och baka med äpple en tid framöver.
smeten blir till 1 ugnsplåt

Ingredienser:
200g smör eller margarin
4 ägg
5 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
1-2 msk kanel
6 äpplen
+socker och kanel att vända äppelklyftorna i.

1.Sätt ugnen på 200c. Lägg bakplåtspapper på en djup plåt.
2. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda i vattnet i smöret.
Häll i smörblandningen i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och häll i smeten lite i taget medan du vispar kraftigt gärna med elvisp. 
3. Skala och kärna ur äpplena. Skär i klyftor och vänd i socker och kanel.
4. Häll ut smeten i plåten och lägg klyftorna på och tryck till lite så de fastnar i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25- 30 min. Prova med sticka så att kakan är klar. Skär kakan i rutor.
Förvara kakan i lufttät behållare med bakplåtspapper mellan.

Servera med vaniljsås eller vispad grädde.

 



1 kommentar: