torsdag 9 oktober 2014

Jordärtskockssoppa med rosmarinkryddade champinjoner

Jordärtskockssoppa är en matig och len soppa som passar väldigt bra som förrätt. Här trängs många goda smaker med den aromatiska knölen bla. vitlök, grädde och vitt vin.

Till valde jag att servera smörstekta champinjoner som jag kryddade med vitlök och rosmarin.
Ingredienser:
2 msk olja
300g jordärtskockor
3- 4 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
2 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar

1. Hacka lök och vitlök. Skala potatisen och hacka jordärtskockorna och potatisen till små bitar och fräs allt i oljan tills det mjuknat. Behåll skalet på på jordärtskockorna för mer smak. Skrubba skalet ordentligt.
2. Häll på vinet, låt koka några minuter. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Koka under lock tills allt mjuknat ca 20- 30 min.
3. Ta av från värmen och kör med stavmixer eller matberedare till soppan är slät. Häll i grädde, salta och peppra och koka upp soppan igen.

Ingredienser champinjonerna:
2 msk smör eller margarin
8- 10 färska champinjoner
1 klyfta vitlök
2 tsk rosmarin
salt

Klyfta champinjonerna och stek på medelvärme i smöret. 
Pressa i vitlök, hacka rosmarinen lite och rör i. 
Salta. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar