Lasagne är ganska lätt att göra och lätt att variera efter tycke och smak men det tar dock lite tid och är därför bra mat att förbereda när det finns lite tid över.
Ingredienser grönsakssås:
2 msk olja
1 gul lök
1 klyfta vitlök
ca 250g, 8- 10 stora champinjoner
1 svampbuljongtärning
1 stor morot
500g krossad tomat
½ dl vatten
salt, peppar och paprikapulver
1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och riv moroten. Skär champinjonerna i små bitar. Fräs allt i oljan tills det mjuknat.
2. Häll i tomatkross, vatten och buljongtärning. Krydda och låt såsen småkoka ca 20 min under lock.
Ingredienser bechamelsås:
2 msk smör eller margarin
1½ msk vetemjöl
3- 3½ dl mjölk
salt, vitpeppar och riven muskotnöt
1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner vetemjölet till en jämn "smet".
2. Häll på mjölken och låt koka upp under omrörning med visp så att det inte bränner i botten av kastrullen.
3. Krydda och smaka av.
Om såsen smakar mjöl låt den koka lite till.
1 pkt, ca 200g färska lasagneplattor
35- 40g färsk babyspenat
1 dl riven ost, gärna lagrad
1. Sätt ugnen på 200c.
2. Lägg lite grönsakssås i botten av en ugnsform. Lägg ett lager plattor och häll över hälften av grönsakssåsen. Lägg ett nytt lager plattor och täck med spenaten och 1/3 del av bechamelsåsen. Nya plattor och resten av grönsakssåsen. Lägg sista lagret plattor och häll över resten av bechamelsåsen.
3. Strö över osten och gratinera mitt i ugnen 20- 30min.
Låt gärna gratängen vila 5- 10 min och servera med en stor grönsallad.
Låter farligt gott.
SvaraRaderadetta måste jag testa ju.