lördag 4 oktober 2014

Piroger med stekt grönsaksfyllning,cremefraise och ost

Fick ett infall för någon dag sedan och bestämde mig för att göra piroger. Det var så längesedan sist. 
Dessa är fyllda med stekta grönsaker, babyspenat, cremefraise och ost men man kan ju fylla dem med precis vad man vill. Ex spenat, lök och fetaost är ju gott.
Här är recept till  16st.
Ugn 225c, 12- 15min 

Ingredienser till degen:
3 dl fingervarmt vatten
1 pkt jäst
75g smör eller margarin
2 tsk salt
8 dl specialvetemjöl
2 dl vetemjöl + lite till utbakningen

1. Smält smöret och låt svalna något.
2. Smula jästen i en bunke. Häll på salt och vatten och rör till jästen lösts upp. Häll i smöret och blanda i specialvetemjölet och vetemjölet och knåda ordentligt till degen är fast och släpper kanterna i bunken.
3. Låt degen jäsa under duk minst 30min, gärna längre.  

Ingredienser till den stekta fyllningen:
2 msk olja
1 stor röd paprika
2 små rödlökar
1-2 klyftor vitlök
3 morötter
2 msk tomatpuré
salt, peppar, paprikapulver och chilipulver

Skala, skölj och finhacka eller riv alla grönsakerna och stek i oljan tills de mjuknat ca15min. Krydda och rör i tomatpuré. Låt svalna något innan den läggs i degen.

Ingredienser för den kalla fyllning:
30- 40g babyspenat
2 dl cremefraise
150g ost, gärna lagrad
1 ägg till pensling 


1. Sätt ugnen på 225c. Knåda degen och dela till 16 lika stora delar. Rulla varje del till en boll och tryck ut eller kavla till en rundel. Arbeta på mjölat bord.
2.Lägg några spenatblad i mitten och lägg ca 2 msk stekt fyllning uppe på. Toppa med 2 tsk cremefraise och riven ost. Vik över degen och tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en bakplåtpappersklädd plåt.
3. Vispa upp ett ägg och pensla pirogerna innan de ska in i ugnen. Grädda ca 12- 15min till de fått en gyllenbrun färg.

Det är lite pill och tar lite tid men sen kan de läggas i frysen och är färdiga att packas i picknickkorgen eller att plocka fram som en lättare lunch.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar