Detta brödreceptet har jag själv komponerat ihop och det är jag väldigt stolt över.
Smakrikt bröd som passar bra till frukost mackan eller skuret i tjocka skivor till en god soppa.
Ingredienser:
1 pkt torrjäst, 50g
7 dl ljummet vatten
1 msk olja
2 ½ tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
6 dl special vetemjöl
6 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1. Blanda jäst, salt, olja och vatten i en bunke och rör till jästen löst sig.
2. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna och häll i degvätskan. (var försiktig så att fröerna inte bränner)
3. Blanda i rågmjölet, special vetemjölet och vetemjölet lite i taget och arbeta till en deg.
Låt degen jäsa under duk 1 timme.
4. Ta upp degen på mjölat bord och dela degen i fyra lika stora delar. Rulla ut tre av delarna till längder ca 20cm och fläta till en fläta. Lägg på en bakplåtspappers klädd plåt och dela den sista delen till tre delar och gör en fläta som du lägger uppe på den andra brödflätan.
Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 250c
5. Grädda längst ner i ugnen i 15 min och sänk sedan värmen till 175c och grädda i 20- 25min.
Låt brödet svalna under duk
Bröd är kärlek för mig. Doften av nybakt bröd och en skiva nytt bröd där smöret smälter... Kan det bli bättre?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar