fredag 5 september 2014

vegetarisk kålpudding med svampsås och lingonsylt

Kålpudding på vitkål, röda linser och potatismos är en twist av den traditionella rätten som annars görs med köttfärs.
Röda linser är ett bra alternativ till kött för det är väldigt lite fett och innehåller mycket protein. 
Om man inte vill ha linser så kan man göra en vanlig potatismos istället på ca 6-7 potatisar och tillsätta en skvätt mjölk.
Ingredienser kålpuddingen:
2 msk margarin eller smör
1 tsk olja
1 gul lök
3 dl röda linser
3 potatis
½ vitkålshuvud (ca500g)
1 msk sirap
1 ½ msk kinesisk soja
salt, peppar och muskotnöt

1. Koka linserna i saltat vatten enligt paketet och lägg till ytterligare 5 min till koktiden. Häll av eventuellt överbliven vätska. Sätt igång ugnen på 200c.
2. Strimla och koka vitkålen mjuk i saltat vatten ca 10 min. Häll av i ett durkslag.
3. Koka potatisen mjuk och häll bort vattnet. Blanda linser, potatis, 1 msk margarin/smör, salt, peppar och muskotnöt och kör till ett jämt mos med stavmixer.
4. Hacka och fräs löken i 1 msk av margarinet. Använd stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i vitkålen och ringla över sirapen och sojan och eventuellt lite salt. Stek vitkålen 5- 10 min.
5. Smörj en ugnssäker form med oljan. Lägg i hälften av kålen sen ett lager mos ca 1/3 del av allt moset. Sen resten av kålen och toppa eller spritsa ut resten av moset.
6. Grädda i ugn tills kålpuddingen fått fin färg.

Ingredienser svampsås:
6-7 färskachampinjoner
2 msk margarin eller smör
1½- 2 msk vetemjöl
1 svampbuljongtärning eller 1 msk kantarellfond
2 dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
salt, peppar och lite kinesisk soja

1. Rensa och skiva champinjonerna. Stek svampen i 1msk fett tills de fått lite färg. Lägg i och smält resten av fettet och pudra över vetemjölet. 
2. Rör om och häll på grädde och mjölk. Lägg i buljongen lite salt och peppar och några droppar soja. Låt såsen koka upp och puttra på svag värme och rör om då och då. Smaka av.

 Servera med lingonsylt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar