lördag 13 september 2014

Fasolakia- grekisk böngryta serverat med ugnsbakad fetaost

Detta är en smakrik grekisk vegetarisk gryta gjord på haricots verts, tomat och potatis.

Ibland är det så svårt att veta vad man ska hitta på till middag. Jag tittade i kylen och frysen och kom fram till att en gryta hade ju varit gott och jag hade alla ingredienser till det hemma.
Denna grytan går snabbt och är väldigt lätt att göra.

Grytan gick hem hos familjen så det kommer hamna på middagsbordet fler gånger.

Ingredienser:
5-6 potatisar
500g haricots verts
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
500g krossade tomater
1 dl vatten
½- 1 dl hackad persilja
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2- 3 lagerblad
salt och peppar

1. Skala och skär potatisen i små bitar och koka i saltat vatten i 5 min. Låt potatisen ånga av i en sil eller ett durkslag.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär haricots vertsen i mindre bitar.
3. Stek löken, vitlöken och haricots verts i 2 msk av oljan några minuter. Ta upp i en skål.
4. Stek potatisen i resten av oljan i 2-3 min och salta och peppra ordentligt. Tillsätt tomatkross, vatten, persilja, lagerblad och buljongtärningar. Häll i bönfräset och låt allt sjuda i 5- 10 min.

Ugnsbakad fetaost
Ingredienser:
1 pkt fetaost (150g)
4 kvistar timjan alt. 1 tsk torkad
1 tsk oregano 
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 200c
Lägg osten i ett foliepaket. Använd dubbel aluminiumfolie så att det inte läcker ut. Ringla över oljan och lägg kryddorna på osten och stäng foliepaketet.
Baka i ugnen ca 10 minuter.

Servera grytan med fetaosten och ett gott matbröd till.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar