onsdag 17 september 2014

Pizza med vitkålsallad

Lite film mys med lite egengjord pizza är ju aldrig fel. Denna pizzan har jag lyxat till lite med kronärtskockshjärtan och pesto.
Vitkålssallad är ett måste till varje svensks pizza. 
Gör gärna salladen några timmar innan så den får stå och dra till sig alla smaker. Blir det lite över gör det inget den håller en vecka i kylen utan problem och passar även väldigt bra att lägga i hamburgaren eller som syra till en gräddig pasta.

Ingredienser vitkålssallad:
½ vitkålshuvud, ca 500g
½ dl rapsolja
½ dl vitvinsvinäger
1-2 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk småler 
Eventuellt lite vatten

Skölj och strimla vitkålen tunt och lägg i en bunke. Häll på alla ingredienser och arbeta vitkålen mjuk genom att krama den med händerna. Smaka av så att syra och sälta balanserar varandra. Ibland kan det behövas lite mer salt en annan gång mer vinäger så man får smaka sig fram. Täck skålen med plastfilm och ställ i kylen några timmar innan servering.


Ingredienser pizzadeg:
1 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
1 ½ msk olja
ev ½ dl vetekli
vetemjöl
salt

1. Smula degen i en bunke. Strö lite salt över och häll på olja och vatten. Rör till jästen löst sig och häll på kli sen vetemjöl. Lite vetemjöl i tagen och arbeta till en deg.
2. Låt degen jäsa under duk en timme och tryck eller kavla ut den på en bakplåtspappersklädd plåt.
3. Sätt ugnen på 250c. Bre ut tomatsåsen över pizzan och lägg på toppingen.

Tomatsåsen gör du lätt på ca 200g krossad tomat, basilika, oregano, 1 msk tomatpuré och grillkrydda.
Alternativt finns det ett recept på grönsakssås i inlägget, "tomat, tomat du älskade rödsak".

Topping:
4- 5 små färska champinjoner
1 liten rödlök
½ röd paprika
½ burk kronärtskockshjärtan
4- 5 tsk pesto
ca 150g riven ost

Skär alla grönsaker tunt och fördela jämt över pizzan. Strö osten över och grädda i ugn 10- 15 min i 250c.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar