tisdag 1 juli 2014

5:2, potatis och purjolökssoppa

För några månader sedan bestämde jag mig för att NU är det hög tid att bli av med de där extra mammakilona som jag så lätt lagt på mig under graviditet och hemmavistelse.
Jag har aldrig varit mycket för extrembantning så 5:2 dieten verkade vara något som passar mig och min livsstil.

5:2 går i korthet ut på att man äter som man brukar 5 dagar i veckan och fastar 2. Under fastedagarna får man äta upp till 500kcal/dag för kvinnor eller 600/dag för män. Dessa dagar ska inte ligga efter varandra annars kan man planera in sin fasta som man tycker passar i veckan. Ett mål ska hoppas över, frukost eller middagen dagen före så att "svältperioden" blir så lång som behövs. 
Jag brukar hoppa över frukost och så får det bli en slät kopp kaffe på morgonen.

När jag fastar kokar jag nästan alltid soppor. Jag väger allt och räknar ut exakta kcal antalet med det kan vara lite omständigt och tidskrävande så därför gör jag alla mina sopprecept så att om man följer receptet ordentligt kan man äta en ordentlig skål till lunch och en till middag och ändå vara säker på att man inte överskrider 500kcal/dag.   

Vill man inte banta är det ju alltid gott och värmande med en skål soppa då och då.

potatis och purjolökssoppa

8 potatisar
1 purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
4 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar, timjan och eventuellt riven muskotnöt

1. Skala och hacka potatisen i små bitar. Skölj och ansa purjolöken och skär i tunna skivor.
2. Lägg potatis, purjolök, vatten, mjölk och buljongtärningar i en kastrull och koka ca 30min  till potatisen är riktigt mjuk.
3. Stöt med potatisstöt eller kör med stavmixer. Häll i grädden, krydda och koka upp igen.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar