onsdag 16 juli 2014

Kikärtsbiffar och tzatziki i hamburgebröd

Min systerson skulle komma och sova över och som lite lyx när han sover här brukar han få välja vad han vill ha till middag. 
Denna gången blev det hamburgare med pommes så då blev det en vegetarisk variant till mig och Fredrik med kikärtsbiffar och tzatziki.

Ingredienser till biffarna
2 burkar kikärtor ca 800g
1 gul lök
1 klyfta vitlök
3 msk hackad persilja
1 msk maizena majsstärkelse
1 ägg
 smör eller margarin till stekning
salt,peppar,spiskummin och paprikapulver

1. Hacka löken och vitlöken och kör det tillsammans med kikärtorna i mixer till en finhackad smet.
2. Tillsätt ägg, majsstärkelse, persilja och kryddor. Låt vila i kyl en halvtimme innan stekning.
3. Rulla smeten till bollar och platta ut till biffar ca 1cm tjocka. Stek i smör eller margarin till de får fin yta. Smeten kan vara lite rinnig det gör inget, biffarna blir fasta ändå.

Ingredienser till tzatziki
Ca 10 cm gurka
5-6 msk grekisk eller turkisk yoghurt 10%
1 stor klyfta vitlök
1-1½ msk olivolja
salt och peppar

1. Riv gurkan grovt och ställ lutande i en skål eller djup tallrik. Salta och låt stå ca 30min. Häll av vattnet och krama ur gurkan.
2. Blanda i yoghurt, vitlök, salt och peppar och blanda ordentligt. Häll i oljan under omrörning. Smaka av.

Tillaga pommes frites enligt förpackningen. Hacka sallad, rödlök och tomat.
Lägg grönsaker, kikärtsbiff och tzatziki i hamburgebröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar