Ibland är det bara så gott med lite vetebröd.
Här är ett bra recept på klassiska kanelbullar. Kanelbullar är ett bra sätt att få in sina barn i köket och låta dem vara delaktiga. Det är många steg men inte särskilt svårt och vad smakar bättre än en egenbakad bulle med ett stort glas kall mjölk?
Jag har även provat att göra vaniljbullar och det blev väldigt gott det med. Byta i så fall ut kanelen mot vaniljsocker istället.
Ingredienser degen:
150g margarin eller smör
5 dl mjölk
50g färsk jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
ev. 1tsk mald kardemumma
ca 1,4 l mjöl
Ingredienser fyllning:
150g margarin eller smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 ägg till pensling
(pärlsocker)
Ta fram 150g margarin eller smör så att det blir rumstempererat.
1. Smält matfettet i en kastrull och blanda i mjölken. Värm blandningen till finger varmt, ca 37c.
2. Smula jästen i en bunke och strö över saltet. Häll över mjölkblandningen och rör till jästen lösts upp.
3. Blanda i socker, ev. kardemumma och sist mjölet, lite i taget, och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under duk 30- 40min.
Blanda under tiden socker och kanel i en skål.
4. Ta upp degen på mjölat bord och dela degen i 4 lika stora delar.
Kavla ut degen till en tunn platta ca 20*30cm. Bre plattan med 1/4 del av det rumsvarma margarin/smöret och strö över 1/4 del av socker och kanel blandning.
Rulla ihop degplattan till en lång rulle och skär rullen i ca 10 lika stora delar. Lägg varje del av rullen med den skurna sidan upp i en bullform och ställ på en ugnsplåt. Gör likadant med alla fyra degdelarna.
Låt bullarna jäsa ytterligare 30- 40min under duk.
5. Sätt ugnen på 250c. Vispa upp ägget och pensla alla bullarna med ägg och strö lite strösocker eller pärlsocker på. Grädda bullarna på plåt i ca 10 min i mitten av ugnen.
Låt bullarna svalna på galler under duk. De går bra att frysa kanelbullarna men värm i så fall bullarna någon minut i ugnen eller några sekunder i mikrougnen för att få dem så där färska och goda igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar