Nu är det rotfrukternas tid och en alldeles utmärkt tid att laga och frossa i dessa nyttiga godsaker.
Rotfruktsgratäng är gott som det är med en sallad till eller som inslag på en buffé till fest.
Gratänger är perfekt mat till fest för det kan förberedas och bara värmas i ugn när det väl är dags.
Jag gillar mat som kan förberedas det gör vardagen lättare.
Ingredienser:
1 gul lök
300g jordärtskocka
300g palsternacka, 3-4st
300g morot, 3-4st
2 klyftor vitlök
3 medelstora potatisar
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
salt och vitpeppar
1. Sätt ugnen på 225c. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull med salt, peppar och pressad vitlök.
Det behövs rätt mycket salt.
2. Skala, skölj och skiva alla rotfrukterna och löken i tunna skivor. Koka rotfruktsskivorna i mjölkblandningen tills rotfrukterna börjar mjukna och grädden tjockna ca 15 min.
3. Häll över blandningen i en ugnsform och strö över ost.
Gratinera i ugn ca 15- 20 min tills gratängen får fin yta och rotfrukterna är mjuka.
Jag serverade gratängen med en bit bröd och en stor sallad med vinägrettdressing.
Syran i dressingen passar bra till det fylliga och gräddiga smakerna i gratängen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar