fredag 21 november 2014

Solgul saffranskaka gjord med pumpapuré

Saffranskaka för att få lite försmak på julen. Detta är en härlig solgul kaka som passar i vintermörkret. Jag har varit så sugen på jul och det kliar i fingrarna att få börja. 

Pyssel, pynt och alla goda julkryddor är väl mysigt men har bestämt mig för att det blir inget pynt här hemma innan 1december. Tycker att man tröttnar lätt annars men lite saffranskaka går ju alltid hem.

Jag provade att göra kakan med pumpapuré, en nyvunnen kärlek hos mig. Min väninna Vera-Lucia kom förbi för några veckor sedan med en STOR pumpa och av den blev det puré, så nu blir det nog mycket mat och bak med pumpa för min del.

Purén gjorde jag genom att tvätt och kärna ur pumpan sedan skar jag den i hanterbara bitar och bakade i ugn på plåt i 200c tills pumpaköttet var mjukt ca 30- 40 min. Sen skrapade jag av köttet ner i en bunke och mixade med stavmixern till en slät puré. När den svalnat frös jag in i lagom portioner. 


Ingredienser:
100g smör el margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl pumpapuré alt. vatten
1 pkt saffran, 0,5g
1 msk smör el margarin + ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på175c. Smöra och bröa en kakform. 
2. Rör smör och socker poröst med en elvisp. Rör ner äggen ett i taget.
3.Blanda vetemjöl, bakpulver och saffran i en skål och tillsätt mjölblandningen lite i taget under omrörning. Tillsätt pumpapurén och vispa till en jämn smet.
4.Häll smeten i kakformen och grädda längst ner i ugnen ca 45 min. 
Prova med provsticka så att kakan är klar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar