Tomat är för mig grönsakernas grönsak!
Så användbar, fantastiskt god och vacker att titta på med sin förföriska rund form. Tomater är dessutom fyllda av antioxidanterna C och E vitamin och dessutom betakaroten och det hjälper till att stärka immunförsvaret.
Det är lite pyssel att odla sina egna tomater men en fröjd när man kan gå ut och plocka sina ljumna sötsyrliga rödsaker. Lättast är att köpa redan uppdrivna plantor men man kan även så från frö.
Om man väljer att så ska de försås i små krukor och flyttas till större kärl när de börja trängas. Då ska de ställas ljusare och lite svalare.
Man kan odla tomater i växthus men även på friland gärna i en skyddad solig hörna. Plantorna kan sättas ut när risken för nattfrost är borta.
Man ska plocka tjuvskott, de skott som spricker upp mellan stam och gren så att de inte stjäler näring från tomaterna. Växterna behöver jämn bevattning annars är det risk för att tomaterna spricker i skalet.
Tomater torkade i ugn är lätt att göra och gott att lägga på mackan, i salladen eller äta som de är med en bit bröd och några oliver.
Skölj och torka av tomaterna. Skär i tunna skivor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Strö över lite flingsalt och torkad timjan eller någon annan torkad ört och torka i ugn 75c i ca 3 timmar. Vänd tomaterna efter halva tiden och ringla över lite olivolja när de är färdiga.
Här är receptet på en tomatbaserad grönsakssås som är perfekt att lägg på pizzan eller skopa några skedar över nykokt pasta.
Ingredienser;
2 msk olivolja
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
1 morot
ca 5 cm zuccini
500 g krossad tomat
½ dl vatten
2 msk tomatpuré
3 msk hackad basilika
salt och peppar
( såsen är mild men vill man ha lite hetta kan man även tillsätta ½ urkärnad chilifrukt)
1. Häll olivoljan i en kastrull. Hacka alla grönsakerna, pressa i vitlöken och bryn i oljan till grönsakerna mjuknat 5-10 min.
2. Häll på tomatkross, tomatpuré och vatten. Salta och peppra och låt såsen sjuda under lock minst 20 min gärna längre. Häll i basilikan mot slutet av tiden.
3. Ta av såsen från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i matberedare.
Om såsen förvaras i en tätförsluten ren burk håller den minst en vecka i kylskåpet.
Tips, om du vill skala tomater lägg tomaterna i kokande vatten tills skalet spricker upp ca 30 sekunder. Fiska upp tomaterna och sen är det bara att dra av skalet. Lätt som en plätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar