måndag 11 augusti 2014

zuccini och purjolöksgratäng

En krämig och god gratäng som passar både till vardags eller som inslag på buffébordet.

Ingredienser:
1 msk olja till stekning + lite till smörja formen
1 purjolök
2 medelstora zuccini
3dl matlagningsgrädde
½-1 dl mjölk
1 dl hackad persilja
1 stor klyfta vitlök
150g riven ost (en påse)
salt och vitpeppar

1.Sätt ugnen på 200c.
2. Ansa, skölj och hacka purjolöken i smala ringar. Hacka vitlöken och bryn vitlök och purjolök i olja i en kastrull. Häll på grädde, mjölk, persilja, salt och peppar och låt det småputtra medan du förbereder resten.
3. Skär zuccinin i tunna skivor. Smörj en form med olja och lägg ett lager zuccini. Salta varje lager. Häll på lite av purjolöks blandningen och lite riven ost. Lägg ett nytt lager zuccini och fortsätt varva så. Avsluta med sås överst och ordentligt med ost.
4. Gratinera i ugn 35-40 min.

Till gratängen serverade jag en enkel sallad som passade väldigt bra.

1 grönt äpple
3 morötter
½ dl apelsinjuice
Grovriv äpple och morötter och häll över apelsinjuicen.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar