fredag 15 augusti 2014

Frittata med italiensk lantbröd och hemmagjord majonnäs

Vegetarisk frittata med ett luftigt lite segt italienskt lantbröd med ett tjockt struket lager hemmagjord majonnäs. 
Jag undrar om det kan bli mycket bättre än så.

 Ingredienser, frittata:
1 msk olja
8 ägg
1 gul lök
3 cm purjolök
10 cm zuccini
6-7 champinjoner
2 kokta potatis
1 dl färsk riven parmesanost
½ dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
½ dl grädde
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 175c. Hacka lök, purjolök, svamp och zuccinin och stek i oljan. 
2. Smörj en ugnsform med lite olja. Lägg i det stekta grönsakerna. Hacka potatisen i små bitar och lägg i formen.
3. Vispa sönder äggen och blanda i ströbröd, parmesanost, mjölk, grädde och krydda med salt och peppar.
4. Häll äggblandningen över grönsakerna i formen och grädda i ugn ca 30min. Känn efter så att äggen blivit fasta genom att skaka formen lite lätt. Låt frittatan vila 5 min innan servering.

Receptet till detta brödet kommer från boken Matbröd av Tulla Grunberg, Prisma förlag.
En bok full med goda recept och vackra bilder för den brödfrälste.

Brödet tar lite tid att baka men är inte särskilt svårt och fantastiskt gott.

Ingredienser, intalienskt lantbröd:
Deg 1
1 l vatten
50 g jäst
1 ½ l vetemjöl special

Deg 2
11-12 dl vetemjöl
1 msk salt
½ dl olja
2 äggvitor

1. Gör deg 1, blanda jäst med vatten och sen blandas mjölet i. (denna degen blir rätt blöt) Låt jäsa ca 1h.
2. Gör deg 2, blanda alla ingredienser. (denna degen blir rätt torr). För ihop de två degarna och arbeta till en deg. Låt vila på bakbord ca 20min.
3. Sätt ugnen på 250c
Dela degen i två lika stora delar och forma till limpor. Det kan eventuellt behövas lite extra mjöl vid utbakningen.
Skåra och lägg limporna på bakplåtspapper på en plåt. Låt vila ytterligare 30 min.
4. Grädda i ugn i 20 min och stäng sedan av värmen och låt bröden stå kvar ytterligare ca 20 min i eftervärmen. För att få en krispigare yta kan man stänka in lite vatten på bröden då och då under gräddningen.

Ingredienser, majonnäs:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 ½ dl mat eller rapsolja
salt och peppar

1. Blanda äggulorna, senapen och vinägern.
2. Tillsätt oljan lite i taget under konstant vispning. (Elvisp sparar armen en aning).
Smaka av med salt och peppar.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar