onsdag 27 augusti 2014

5:2, värmande paprikasoppa med parmesanost

En värmande smakrik soppa på ugnsgrillad paprika är perfekt en kylig höstdag.  
Denna soppa har jag bara provat att göra en gång tidigare men den föll direkt in ibland mina favoriter och kommer att göras många gånger.

Soppa är fantastiskt bra att ha med på utflykter i en termos och serveras lätt med en bit bröd till. Det är något speciellt med att slå sig ner på en stubbe under svampplockningen och smutta på en rykande varm soppa.


Ingredienser:
5 röda eller gula paprikor
3 msk olivolja (2+1)
1 stor klyfta vitlök
1 rödlök
½ röd chilifrukt
2 grönsaksbuljongtärningar
500 g krossad tomat
½ l vatten
1 msk balsamvinäger
salt och vitpeppar
 färsk riven parmesanost till servering

1. Sätt ugnen på 250c
2. Skölj och kärna ur paprikorna. Dela varje paprika i 4 delar. Gnid in alla paprikorna i 2 msk olivolja och salta ordentligt. Lägg paprikabitarna på en plåt och grilla med skalet upp i ca 15 min tills paprikorna är böjbar och skalet svartnat något.
3. Skölj, kärna ur och hacka chilin. Hacka löken och vitlöken och fräs med chilin i 1 msk olivolja  i en kastrull några minuter.
4. Häll i tomatkross, vatten, buljongtärningar, salt och peppar. Låt soppan koka ihop  medan paprikorna är i ugnen.
5. Ta ut paprikorna och dra av skalet på de som blivit svarta och där skalet lossnar lätt och lägg i soppan. Häll i balsamvinäger och mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.

Servera soppan med nyriven parmesanost. Räkna 1-1 ½ msk ost per tallrik.

Soppan är en lågkalorisoppa och passar till 5:2 dieten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar