söndag 14 december 2014

Matiga pannkakor á la Fredrik

Idag har jag blivit lite bortskämd med nygräddade pannkakor och fruktsallad. Lite söndagsmys med familjen.
Detta är Fredriks recept på pannkakor, lite matigare och lite nyttigare men fantastiskt goda.

Matiga pannkakor med fruktsallad
2 personer, eller 5 st

Pannkakor:

4 ägg
1krm salt
1,5dl havregryn
0,5dl vetekli
2dl vetemjöl
2dl mjölk
Margarin till gräddning

Vispa äggen ordentligt tills de är flytande.
Tillsätt salt och mjölk och rör ihop.
Blanda i havregryn och vetekli (dessa ingredienser kan bytas ut mot andra valfria gryn).
Häll sedan i vetemjölet under omrörning för att undvika klumpar.

Låt smeten vila så lång tid som det tar att göra fruktsalladen, se längre ned i receptet.

Värm ett stekjärn och lägg i en klick margarin.
Använd ett dl mått och skopa upp ett fullt mått. Häll i stekjärnet och låt flyta ut till c:a 15cm i diameter.
Grädda tills gyllenbrunt och vänd pannkakan. Tricket är att hitta rätt temperatur så att pannkakan är lagom genombakad vid vändningen.


Fruktsallad:

Fruktsalladen bör bestå av minst tre frukter. Banan är en självklarhet, äpple är ju gott och satsuma ger en frisk smak. Varför inte en kiwi? Eller lite jordgubbar eller andra bär? Ja visst, fantasin är enda gränsen. Sirap? Om man vill, och så mycket man vill. Detta recept består dock av:

1 banan
1 äpple
1 satsuma
0,5dl sirap

Slanta bananen.
Skala äpplet och tärna i halv tum bitar.
Skala satsuman och separera på klyftorna, dela sedan på dessa en gång.
Lägg allt i en skål och häll över sirapen, blanda väl.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar