torsdag 12 mars 2015

Vegetarisk tjejlunch med sallad och goda röror

Vi har tjejfika lite då och då och denna gången var det min tur att bjuda hem till mig. Denna gången gjorde vi det lite som en matlagningsgrupp med röror och sallader fyllda av smak.

Tusen tack tjejer för en minnesvärd förmiddagsträff.
 
Från vänster, ädelostsallad, tzatziki, vinägersås, baba ganoush, rostade mandlar, grekisk sallad och fransk baguette.

 Köket är en perfekt plats för glädje, umgänge och skratt. 

Här är Helena i full gång med en smarrig sallad med sallad, päron, ädelost och valnötter.


Ingredienser ädelostsalladen;
125g ädelost
1 päron
ca 200g blandade salladsblad
1 näve valnötter
olivolja
citronsaft
nymald svartpeppar

Skölj päronet och salladen och lägg upp salladen på ett fat eller i skål. Smula osten och skär päronet i bitar. Blanda i valnötterna och ringla över olivolja och citronsaft. Peppra efter smak.


Här har vi Vera-Lucia i full gång med att skära gurkan till den grekiska salladen. Grekisk sallad är en av mina absoluta favoriter. De fräscha krispiga grönsakerna,sältan från fetaosten och syran i vinägersåsen.
Mm.. kan det bli bättre?

Ingredienser grekisk sallad:
½ huvud isbergssallad eller romansallad
3 tomater
½ gurka
ca 150g fetaost
½ röd paparika
1 rödlök
(svarta oliver)
 torkad oregano
Skölj och skiva eller hacka alla grönsaker. Smula över feta osten och ringla över vinägersåsen. 
Pudra över oregano på osten.

Ingredienser vinägersås:
1 del vinäger
4 delar olivolja
salt
smaksätt med örter och/eller vitlök

Blanda allt.Oljan rörs i sist.

Själv gjorde jag tzatziki och baba ganoush.

Tzatziki är en yoghurt och gurksallad som härstammar från Grekland.

Ingredienser tzatziki:
ca 10cm gurka
5-6 rågade msk turkisk eller grekisk yoghurt 10%
1 stor klyfta vitlök
1- 1½ msk olivolja
salt och peppar

1. Riv gurkan grovt på rivjärn. Salta gurkan och ställ tallriken med gurkan lutande så att allt överflödigt vatten rinner av. Låt stå så ca 30min.
2. Krama gurkan så att allt vatten rinner av. Blanda gurkan med yoghurt, pressad vitlök, peppar och eventuellt lite mer salt. Häll i olivoljan lite i taget och rör ordentligt till önskad konsistens.

Baba ganoush är en röra på ugnsrostade eller grillade aubergine som äts mycket i mellanöstern och äts även i länder runt medelhavet.

Ingredienser baba ganoush:
2 stora aubergine
1 tsk salt
1 msk tomatpuré
½ tsk socker
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
 vitpeppar

Sätt ugnen på 175c.
Halvera aubergine och lägg på en plåt med snittytan upp. Baka i ugn ca 1h. Ta ut och låt svalna. Gröp ur fruktköttet ur skalet.
Blanda auberginen med alla ingredienser utom oljan i en matberedare och mixa röran slät.Tillsätt oljan lite i taget och mixa till en slät röra.
Röran är väldigt god till nybakt bröd eller varför inte som tillbehör till grillat.

Baguetterna bakade jag kvällen innan men kan ju köpas färdigt i butik eller hos bagaren. Detta receptet är tagit från boken MATBRÖD av Tulla Grunberger. En bok jag varmt rekommenderar för den som gillar bröd.

Ingredienser:
25g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl

1. Smula sönder jästen i en bunke och häll på vattnet. Blanda i salt och vetemjöl och arbeta degen kraftigt så att den släpper från bunkens kanter.
Jäs till dubbel storlek ca 30min.
2. Ta upp degen på bakbord och fös ihop den lite. Dela degen i 3 delar och forma till längder. Lägg baguetterna på en smord plåt. Snitta djupa snitt på tvären eller vrid baguetterna. Lägg en handduk över och låt jäsa 40min.
3. Sätt ugnen på 250c. Pensla baguetterna med ljummet vatten. Grädda i 15 minuter, sänk värmen till 200c och fortsätt grädda i 10 min. Stäng sedan av ugnen och låt bröden stå kvar ca10 min på eftervärmen.

 



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar