lördag 7 februari 2015

Smakrik och krämig champinjon och kantarellsoppa


Nu var det dags för soppa igen..
Utan att det varit något medvetet beslut så har det blivit många nya sopprecept sedan jag började blogga om vegetarisk matlagning. Jag tycker soppa är så gott och oftast ganska kalorisnålt med så det passar bra när man försöker tänka på figuren. Soppa värmer ju även bra i snöslasket.

Denna soppan smakar mycket svamp och passar bra som förrätt eller varför inte i termosen att ta med ut i pulkabacken..


Ingredienser:
2 msk olivolja
1 burk kantareller el. en handfull färska, ca 110g
1 gul lök
500g färska champinjoner
1 stor vitlöksklyfta
3 msk kantarellfond el.1 svampbuljongtärning
8 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
(1 msk vetemjöl + lite vatten till redning)
salt och vitpeppar

1. Skala, skölj och hacka lök, vitlök, champinjoner och kantareller. Spara 5-6 champinjoner som steks i lite olja och hälls i när soppan ska serveras som dekoration.
2. Fräs löken, svampen och vitlöken i oljan i en kastrull till allt mjuknat, ca 10 minuter.
3. Häll på kantarellfonden alternativt lägg i buljongtärningen, salt och peppar, mjölk och grädde och låt soppan koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
4. Ta av soppan från värmen och mixa slät med stavmixer. 
Red eventuellt soppan om det behövs med lite vetemjöl som lösts i lite vatten. I så fall låt soppan koka upp på nytt tills den tjocknat något och mjölsmaken försvunnit.


Servera soppan med ett gott bröd och de stekta champinjonerna.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar