fredag 22 maj 2015

Smakrik matpaj med västerbottenost och purjolök

Paj är något som jag tycker är fantastiskt gott och det är ganska enkelt att göra även om det ofta innehåller rätt många steg i processen.
För att underlätta för sig själv kan man göra pajdeg en dag när man känner sig pigg och alert och trycka ut i formar som man naggar och förvara i frysen så är halva jobbet redan gjort till när man sen blir sugen en annan dag.



Paj är tacksamt för man kan fylla skalet med nästan vilka grönsaker som helst. Man bör bara tänka på att strö lite potatismjöl över om det är väldigt vattniga grönsaker så som tomat så att man inte får problem med en rinnig äggstanning. I denna paj som jag gjort valde jag purjolök och västerbottenost.

Ugn 200c

Ingredienser till pajdeg:
100g smör eller margarin
ca 100g vetemjöl (nästan 2 dl)
1½-2 msk kallt vatten

Lättast görs degen i matberedare men går att göra för hand med. Börja med att dela smöret i små kuber. Häll över mjölet och kör ett par sekunder så att allt blir smuligt och tillsätt vattnet. Det kommer bli en pajdeg på några sekunder. 
Om du gör degen förhand så arbeta smör och mjöl till en smulig massa med fingrarna. Slå på vattnet och arbeta till en fast deg.
Tryck ut degen i en pajform, nagga botten av pajdegen och låt det stå i kyl minst en timme gärna längre.
(Om man planerar att frysa sitt pajskal kan man förbereda så här långt. Förgrädda då vid det tillfället när pajen ska ätas.)
Förgrädda sedan pajskalet i 15min på 200c. Låt det sedan stå och svalna innan man lägger i fyllning och äggstanningen hälls på.



Ingredienser fyllning:
1 msk olivolja
1 purjolök
1 påse västerbottenost, 150g
2 ägg
1½ dl mjölk
½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar

1. Skölj, skala och skär purjolöken i smala ringar och stek den mjuk i olivoljan. Salta och peppra.
2. Blanda ägg, mjölk och grädde ordentligt och krydda även detta med lite salt och peppar.
3. Lägg purjolöken och osten i pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda i ugn 200c 
ca 25-35min.
 För att se om pajen är klar så skaka pajformen lite lätt och se om äggen stelnat. 
 Pajen är inte klar förrän äggstanningen är helt fast i konsistensen.
Ta ut pajen och låt den vila 5-10 min innan den serveras.

Servera med en fräsch och krispig grönsallad.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar